Naar home

Yak

Niloo gebruikt ook de huid van de Yak (Bos mutus), een rundersoort die voorkomt in Centraal-Azië, met name in Tibet. De naam ‘Yak’ komt van het Tibetaans woord- yag, of gyag.

HERKOMST

De yaks zijn in het wild praktisch uitgestorven, maar de mens is in staat geweest om de yak net als o.m. het rund en de waterbuffel te domesticeren. Een wilde yak kan van kop tot staart een lengte van 3,25 meter, een schouderhoogte van 2 meter en een gewicht van 1000 kilo bereiken.

Een yak heeft een volledig behaarde kop, hoog opstaande schouders en krachtige, sterk behaarde, ledematen. Een lange vacht, die tot op de bodem reikt, beschermt yaks tegen de kou. Een wilde yak is zwart-bruin van kleur. Tamme yaks komen in meerdere kleurvariaties voor: bruin, zwart, rood, wit, of gevlekt. Stieren hebben hoorns die naar buiten en omhoog zijn gericht. De hoorns kunnen een meter lang worden. Het zijn zeer goede klimmers, die kunnen gedijen met het schaarse en eenzijdige voedsel dat voorhanden is. In Tibet is het daarom een veel voorkomend huisdier, dat bij leven als rij-, last- en ploegdier wordt gebruikt. Men leeft van de melk en het vlees, de mest dient als brandstof en van de huid en wol worden tenten en kleren gemaakt.

De leefomstandigheden zijn erg moeizaam: de runderen leven op grote hoogte in extreme weersomstandigheden. Yaks leven in de hooggebergtes van de Himalaya en kunnen daar overleven tot wel 6000 meter hoogte, daar waar de mens veelal niet zonder extra zuurstof kan. Bovendien daalt de temperatuur er geregeld tot – 40º en worden de runderen geteisterd door insecten.

EIGENSCHAPPEN

Het leer is zeer duurzaam en uiterst karaktervol. Door de neutrale afwerking en het open karakter van het leer, zijn alle natuurlijke kenmerken van de huid, zoals plooien, insectenbeten, krassen en littekens zichtbaar. Het leer is het sterkst van alle verkrijgbare leersoorten (zo’n vier keer sterker dan rundsleer).

 

THE BRAND WITH THE TWO STUDS

Lees meer over Niloo
Shop alle producten
Sluit

Niloo® is een Nederlands label dat stijlvolle Fashion en Lifestyle items ontwerpt uit duurzame (exotische) leersoorten voor iedereen die het leven begrijpt en staat voor wat hij/zij is.

Eigenaar en oprichter Maurice Aelen, bij velen beter bekend als ‘Mo’, heeft dit unieke concept bedacht en doorontwikkeld: Voor iedereen en voor elke gelegenheid is er een Niloo®. Centraal in zijn ontwerpen staan kwaliteit en herkenbaarheid.

De minimalistische ontwerpen zijn steeds identiek en daarmee altijd herkenbaar als een Niloo®. Echter door de diversiteit in leersoorten, afwerking en kleur is elk item uniek. Kenmerkend zijn de 2 sluitknopjes. Vandaar dat Niloo® bekend staat als ‘The Brand with the two studs’.

Elke Niloo® wordt volledig met de hand en in Nederland vervaardigd. Onze edelsmid is verantwoordelijk voor de Studs van edelmetaal. De (edel)steentjes worden echt gezet. Elke stud is voorzien van een Meesterkeurmerk en logo, het bewijs van echtheid. In ons leeratelier worden de speciaal geselecteerde huiden getransformeerd tot een Niloo®. Er zijn 10 verschillende handelingen nodig om 1 armband te maken. Na de eindcontrole en goedkeuring van Mo persoonlijk is het item klaar.

Limited Edition:
Één keer per jaar geeft Niloo® een gelimiteerde lijn uit ( The Ni-limited Editions ). Deze lijn bestaat uit maximaal 100 armbanden die elk een eigen nummer en certificaat van echtheid meekrijgen. Het nummer wordt aan de binnenkant van de polsband gebrandmerkt. Deze lijn zal zich onderscheiden in een unieke leersoort, kleur of afwerking. Een echt collectors item!

Wij wensen je veel plezier met je Niloo®

Team Niloo® 

Shop alle producten